۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۶, چهارشنبه

لابی اسرائيل چگونه عمل می کند و متشکل از چه نهاديی است؟

لابی اسرائيل چگونه عمل می کند و متشکل از چه نهاديی است؟

ايپک
برخی صاحب نظران می گويند شماری از اعضای متنفذ کنگره هم بخشی از لابی اسرائیل هستند
آمریکا سالیانه سه میلیارد دلار کمک بلاعوض به اسرئیل می دهد. اگر این مبلغ را بین مردم اسرائیل تقسیم می کردند هر سال به هر اسرائیلی پانصد دلار می رسید.

به علاوه، آمریکا متحد اصلی اسرائیل در عرصه بین المللی است و در جنگ اخیر هم حاضر نشد تقاضا برای فشار بر اسرائیل در جهت آتش بس سریع در لبنان را بپذیرد.

بعضی تحلیل گران می گویند علت نزدیکی اسرائیل و آمریکا را باید در قدرتمندی لابی یا مجموعه محافل طرفدار اسرائیل در آمریکا جستجو کرد. نظری که توسط دولت های اسرائیل و آمریکا رد می شود.

اما لابی اسرائیل چگونه عمل می کند و متشکل از چه نهادهایی ست؟ در مطالبی که در باره لابی طرفدار اسرائیل در آمریکا نوشته شده نام بعضی نهادها مرتب تکرار می شود.

بعضی از آن ها به نحو آشکار سیاسی هستند، مثل "سازمان صهیونیست های آمریکا".
بعضی دانشگاهی و تحقیقاتی هستند، مثل "انستیتوی سیاست خاور نزدیک در واشنگتن" که شماری از تحلیلگران می گویند در لابی اسرائیل نقش نظری ایفا می کند.

در مقالات مختلف از جمله نوشته مایکل مسینگ از نویسندگان نیویورک تایمز از نام شماری از اعضای متنفذ کنگره هم به عنوان بخشی از لابی اسرائیل نام برده می شود.

اما گفته می شود سازمانی که نقش هماهنگی این نهادها و افراد مختلف را بازی می کند و نامش با لابی اسرائیل همخوان شده است ایپک یا "کمیته آمریکایی روابط عمومی اسرائیل" است.

ایپک روی سایت اینترنتی خود می گوید هدفش استحکام بخشیدن هر چه بیشتر به روابط آمریکا و اسرائیل است و صدهزار نفر از اعضایش را آمریکایی هایی تشکیل می دهند که به حساسیت خطراتی که متوجه اسرائیل است آگاهند.

اگر شما یک نماینده در کنگره آمریکا هستید و در زمینه مسائل مربوط به اسرائیل نظر خاصی ندارید، ترجیح می دهید زرنگی کنید و از اسرائیل حمایت کنید و وقتی کسی می آید از شما می خواهد به این یا آن مصوبه یا قطعنامه رای بدهید، این کار را بکنید. بخصوص که اگر این کار را نکنید ممکن است عواقب خطرناکی برایتان داشته باشد.
استیون والت استاد دانشگاه هاروارد

گری سیک، عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا، در مورد ایپک می گوید: "ایپک یک سازمان بسیار بزرگ، متشکل، و موثری است که اغلب نظرات اسرائیلی ها را منعکس می کند اما در بعضی موارد حتی از سیاستی که خود اسرائیل در پیش گرفته افراطی تر بوده است. ایپک به طور اخص روی کنگره و دولت آمریکا متمرکز است. این سازمان ترتیب سفر نمایندگان کنگره آمریکا به اسرائیل و تورهای آن ها در اسرائیل را می دهد، در تماس مستمر با دفاتر اعضای کنگره است و برای افراد خاصی که نامزد نمایندگی در کنگره شده اند فعالیت انتخاباتی می کند، یا علیه نامزد های خاصی فعالیت می کند. نتیجه این شده که بسیاری از نمایندگان در مجالس آمریکا فهمیده اند که مخالفت با ایپک ممکن است در دور بعدی انتخابات برایشان گران تمام شود. به این ترتیب شیوه های ایپک در حمایت از اسرائیل بسیار موفق بوده است."

استیون والت استاد دانشگاه هاروارد هم که مقاله اش در این باره بحث برانگیز شده می گوید تمهیدات ایپک بخصوص در ارتباط با نمایندگان مجالس آمریکا تاکنون بسیار موفق بوده است:

"اگر شما یک نماینده در کنگره آمریکا هستید و در زمینه مسائل مربوط به اسرائیل نظر خاصی ندارید، ترجیح می دهید زرنگی کنید و از اسرائیل حمایت کنید و وقتی کسی می آید از شما می خواهد به این یا آن مصوبه یا قطعنامه رای بدهید، این کار را بکنید. بخصوص که اگر این کار را نکنید ممکن است عواقب خطرناکی برایتان داشته باشد. اگر شما به عنوان کسی که از اسرائیل حمایت نمی کند مشهور شوید، ممکن است در انتخابات بعدی با دردسر مواجه شوید، مثلا ممکن است پول بیشتری به حساب رقیب انتخاباتی شما سرازیر شود. برای همین بود که ارنست هالینگز، سناتور پیشین، گفت که در مجالس آمریکا شما نمی توانید در قبال اسرائیل سیاستی متفاوت با سیاستی که ایپک به شما می دهد اتخاذ کنید."

اما آلن درشویتز از حقوقدانان مشهور آمریکا و استاد دانشگاه هاروارد با این نظر مخالف است. او می گوید مخالفان لابی اسرائیل در آمریکا سعی می کنند شیوه های این لابی را غیرقانونی جلوه دهند.

"این اظهارات بی پایه است. ایپک قانون را رعایت می کند و از همان شیوه هایی استفاده می کند که هر لابی دیگری استفاده می کند. سازمانی که برای بازنشسته ها در آمریکا فعالیت می کند یا انجمن معلمان آمریکا همین تمهیدات را به کار می گیرند، آن ها منافع اعضا و طرفداران خود را به طرق مختلف ارتقاء می دهند و با مخالفان خود مخالفت می کنند. این همان چیزی ست که باید در یک دمکراسی انجام بگیرد."

این اعضا و طرفداران ایپک که مورد اشاره آلن درشویتز هستند، چه کسانی اند؟ سازمان هایی که از سیاست های اسرائیل در آمریکا حمایت می کنند اغلب خود را یهودی یا متشکل از یهودیان معرفی می کنند.

ایپک قانون را رعایت می کند و از همان شیوه هایی استفاده می کند که هر لابی دیگری استفاده می کند. سازمانی که برای بازنشسته ها در آمریکا فعالیت می کند یا انجمن معلمان آمریکا همین تمهیدات را به کار می گیرند، آن ها منافع اعضا و طرفداران خود را به طرق مختلف ارتقاء می دهند و با مخالفان خود مخالفت می کنند. این همان چیزی ست که باید در یک دمکراسی انجام بگیرد
آلن درشویتز از حقوقدانان مشهور آمریکا

اما جان مرشایمر استاد دانشگاه در شیکاگو معتقد است که بیشتر این چهره ها یا سازمان ها، غیرمذهبی هستند و حمایتشان از اسرائیل به دلایل غیرمذهبی است.

او به عنوان مثال از نومحافظه کاران در دستگاه دولتی آمریکا نام می برد: "در مجموع نو محافظه کاران افرادی غیرمذهبی هستند. تلاش های آن ها در حمایت از اسرائیل و هر چه بیشتر نزدیک کردن آمریکا و اسرائیل ربطی به دیدگاه های مذهبی ندارد."

استیون والت هم با این نظر موافق است. او می گوید در مقاله خود در این باره هیچگاه از عنوان لابی یهودی استفاده نکرده است چرا که در اغلب موارد آرا اکثریت یهودیان آمریکا با آرا لابی اسرائیل متفاوت است.

به عنوان مثال او می گوید: "یک نظرسنجی عمومی پیش از جنگ عراق مشخص کرد که به نسبت جمعیت عمومی آمریکا، در واقع حمایت از جنگ در میان یهودی های آمریکا کمتر است. حال آنکه لابی اسرائیل حامی جنگ عراق بود. به این ترتیب لابی اسرائیل نوعی ائتلاف است از مجموعه سازمان هایی که مواضعی اتخاذ می کنند که ممکن است از نظر اکثریت یهودی ها افراطی به نظر برسد."

در گزارش آینده که آخرین بخش از این سلسله است به نقش سازمان های مسیحی و کلیساهای آمریکا در لابی طرفدار اسرائیل خواهیم پرداخت.


توضیح:

گفته های جان مرشایمر و استیون والت از مصاحبه آنان با شبکه خبری سی اسپن وابسته به کنگره آمریکا برداشته شده است.

آدرس اینترنتی "کمیته آمریکایی روابط عمومی اسرائیل" موسوم به ایپک: